Hozzáadva:
26.06.2024

Acél vagy alumínium? Hogyan válassza ki a megfelelő anyagot a kerítéséhez

A mai kerítésekhez a leggyakrabban használt anyagok az acél és az alumínium, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai. Segítünk kiválasztani a megfelelőt az Ön igényei és elvárásai alapján.
Acél vagy alumínium? Hogyan válassza ki a megfelelő anyagot a kerítéséhez

A kerítés az Ön ingatlanának egyik legfontosabb eleme, mind funkcionalitás, mind esztétikai szempontból. A kerítés stílusa meghatározza az egész ingatlan vizuális benyomását, és ez az első dolog, ami megragadja a tekintetet otthonában. Ugyanakkor a lehető legnehezebbé kell tennie a nem kívánt látogatók bejutását az ingatlanba. A mai kerítésekhez a leggyakrabban használt anyagok az acél és az alumínium, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai. Segítünk kiválasztani a megfelelőt az Ön igényei és elvárásai alapján.

Dizájn 

Mindkét anyag dizájnválasztéka ma már szinte mérhetetlen. Ha a dizájn az első az Ön számára, és nem számít az ár, nem fog rosszul járni ezen anyagok egyikével sem. Sajnos kevesen rendelkezünk korlátlan költségvetéssel, amit a kerítésre fordíthatnánk, ezért más szempontokat is figyelembe kell venni, mint például az ár, a karbantartás, a tartósság vagy az erő.

Ár

Ennél a tételnél az alumínium egyértelműen győz az acél felett - könnyebb megmunkálni, hajlítani vagy vágni, kisebb súlya csökkenti a szállítási költségeket, és számos más tényező is tükröződik a végtermék vásárlói számára lényegesen alacsonyabb árban. Ráadásul, amíg Ön egy családi ház tulajdonosa, az alumínium alacsonyabb ára nem befolyásolja a normál funkcionális követelményeket - vagyis különösen a nemkívánatos személyek ingatlanba való bejutásának megakadályozását. Ha azonban aggódik a kerítését ért jelentősebb vandál támadások miatt, akkor célszerű egy másik szempontot is figyelembe venni, ez pedig az erősség.

Erősség

Annak ellenére, hogy az alumínium megbízhatóan megakadályozza az ingatlanba való gyakori behatolási kísérleteket, szerszámos vagy nyers erőszakos behatolás esetén funkcionálisabb választás lehet a mechanikailag nehezebben károsítható acél kerítés. Ez hasznos lehet olyan ipari épületeknél vagy raktárkomplexumoknál, amelyek aggodalomra adnak okot vagyoneltulajdonítás miatt. A közönséges lakóépületek esetében mérlegelni kell, hogy van-e értelme többszörösen magasabb költségeket vállalni.

Karbantartás és tartósság

Habár az anyagkezelési technológia az alumínium és az acél esetében is fejlődött, az alumínium továbbra is tartja vezető helyét a karbantartásmentesség terén. Nincs kitéve a korróziónak, nem igényel védőbevonatot, összeszerelés után pedig a gondozása véget ér, míg évtizedekig kitart. Az acél esetében az éves ápolás és a bevonatvédelem elengedhetetlen, és ennek ellenére nem lehet elkerülni bizonyos fokú korróziót. Az acél megfelelő kezelésével mindkét anyag tartóssága összehasonlítható, ami nem mondható el a karbantartásukhoz kapcsolódó idő- és anyagi ráfordításról.

A választás az Öné

Az alumínium és az acél közötti döntése attól függ, hogyan fogja használni a kerítést, továbbá a költségvetéstől és attól, hogy mekkora terhelésnek lesz kitéve. Ha az a cél, hogy bevehetetlen erődöt hozzon létre ingatlanából, és a költségvetés nem jelent problémát, akkor az acél megfelelő választás. Ha tartós, gazdaságos és esztétikus választást keres karbantartás szükségessége nélkül, akkor biztosan nem tévedhet a minőségien módosított alumíniummal.

Zdielať: